21. maj 2011

Rugbrød og endnu en tur til Jesperhus

I dag lykkedes det mig faktisk at få bagt mine surdejsrugbrød færdige. De havde stået lidt for længe til efterhævning med den konsekvens at skorpen er temmelig hård at save igennem, og specielt bunden kan det være nødvendigt med en motorsav til, men de smager heldigvis godt :o) Og så skal jeg bare lige time det lidt bedre næste gang så de ikke kommer til at stå en hel nat til efterhævning :o)

Sådan kom de til at se ud:

Det skal helt sikkert være en tilbagevendende ting at bage disse rugbrød, helst så vi kan slippe for at købe i butikken!! Nu hvor jeg har surdejen klar, vil det heller ikke tage så lang tid :o)
(opskrift til sidst i blogposten)

I eftermiddag efter at NF (sønnen) havde sovet til middag, tog vi igen ud i Jesperhus Blomsterpark (det er da virkelig fordelen ved årskort, man behøver ikke være der 8 timer ad gangen), og NF var som i går både ude og sejle og køre bil og motorcykel. Derudover var han og mor ude og køre i to tog. Han hyggede sig i hvert fald helt vildt derinde og han får brugt en masse energi og oplevet en hel masse, så det er jo perfekt for ham at vi kan komme og gå som vi vil, inden for deres normale åbningstid selvfølgelig, jeg tror ikke de vil bryde sig om gæster om natten derinde....

Vejret i dag var også helt fantastisk så sommertøjet blev fundet frem, og NF fik også sin nye kasket på, en kasket han fik af sin farmor og farfar da vi var på Island tidligere i Maj.

 I dag var mor med ude at køre, vi slap heldigvis for den lyserøde bil, som ellers kom op til os da det var vores tur, men det viste sig at rattet i den var knækket, og så fik vi en sej army farvet bil i stedet :o)

 Far var med ude at sejle og NF var pirat!! Læg mærke til det sværd han har lagt henover sin fars højre ben :o)

Et af de tog mor var med i. "Taget" på toget var så lavthængende at man skulle være tæt på for at kunne tage et billede, og når man endelig var så tæt på var toget næsten kørt forbi, derfor den dårlige billedkvalitet.

Her til aften var vi lige omme og hjælpe vores venner med at flytte, eller dvs. de havde selv fyldt bilen i Thisted og da de kom hertil lod vi N. og J. om at bære ind mens M. og jeg legede med NF i den lille dele have der hører til deres nye lejlighed :o) Med lidt held kan vi finde et hus til leje på den samme gade, med en lille have til hund og NF. :o)
Da vi gik hjem fra dem af sad NF i klapvognen, og selvom der ikke er ret langt at gå var han næsten faldet i søvn inden vi kom hjem. Det har været en lang dag med en masse leg udenfor, så det var ikke så underligt at han var blevet træt :o)

Lige til allersidst ville jeg lige vise et billede vi fangede af vores hund efter vi havde spist aftensmad:
Hun syntes altså ikke det var fair at hun ikke måtte sidde med til bords og spise rester :o)

Er I stadig med så langt?? Godt så!!
Her kommer opskriften på rugbrød

Surdej:
Dag 1-3:
3 dl vand, 45 grader
200 gram rugmel, fint
1 spsk honning

Rør det hele sammen til en tyktflydende masse, og opbevar det i en skål dækket med husholdninsfilm, eller en dåse. beholderen må max være ½ fyldt. Lad det stå ved stuetemperatur 2-3 dage, men rør i det 1-2 gange om dagen.

Dag 3-4:
2 dl vand 45 grader
200 gram rugmel

tilsæt til dejen og lad det stå et døgn og den er klar til brug
Surdejen kan holde ca. 14 dage i køleskab, men hvis du ikke bruger den og tager ny fra, så skal den mades. Mad den med 0,5 dl vand og 1-2 spsk rugmel 1 gang i ugen.

Rugbrød:
Dag 1:
350 gram surdej
250 gram hvedemel
750 gram rugmel
8 dl vand
1½ spsk salt

bland rugmel og hvedemel og rør vand i lidt ad gangen. Rør saltet i sammen med surdejen. Lad det stå tildækket 1 døgn ved stuetemperatur, til hævning.

Dag 2:
1/2 dl hvidtøl eller anden mørk øl
1 dl vand
1 spsk brun farin
450 gram knækkede rugkerner

Tag 3 dl af dejen fra og gem til næste gang (den "nye" surdej). Rør ingredienserne af resten af dejen. Fordel i to smurte forme og lad dem efterhæve lunt og tildækket i 6-8 timer. Pensl dem med mælk eller fløde, så bliver skorpen ikke helt så hård som mine blev ;o)

Bagetid: 1½ time ved 175 grader i en forvarmet ovn (160 grader ved varmluftovn). Tag brødene ud af formene og dæk dem med et rent viskestykke. De er nemmest at skære når de er helt afkølede.

Hvis du vil bage begge brød på en gang er det bedst med varmluft.

Det var alt for denne gang :o) Hyg jer derude ;o)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg vil så gerne høre hvad du har at sige :o)