8. august 2011

Hyldeblomstsaft osv.

Der blev jo også produceret hyldeblomstsaft en masse i ferien :o)

og sådan så det ud i mit køkken da 500 hyldeblomstklaser, 20+ citroner, 4 lime, en håndfuld mynte, 2 vanillestænger, en klump ingefær, et par kanelstænger og 1,5 kilo jordbær var klar til sukkerlage. Eller rettere, det her var kun ca halvdelen, der stod en del på bordet ved siden af også :o)


Opskriften hyldeblomst med lime er :

40-50 hyldeblomst skærme hvor de store stængler er klippet væk2 liter vand1 kilo rørsukker1 kg sukker40 gram citronsyre4 økologiske limefrugter1 økologisk citron

Ryst hyldeblomsterne fri for dyr, så godt som muligt, der sker ikke noget ved at der er lidt tilbage. Der må ikke være nogen brune visne blomster.Riv skallen af lime -og citron frugterne, skær det hvide væk og skær frugterne i skiver. Bland vand og sukker i en stor gryde og giv det et opkog. Kom citronsyre i når det koger. Hæld det derefter over blomster, skal og citrusfrugter. Rør godt rundt. Dæk med film eller et låg og stil det på køl i 4-5 dage. Rør ca en gang om dagen med en ren ske.Efter 4-5 dage sies det igennem et rent klæde. Kom saften på skoldede spiritusskyllede falsker eller i fryseposer og frys saften ned. Jeg kom 1 l saft i hver pose. 

Hyldeblomstsaften med vanille: 

Følg fremgangsmåden ovenfor bare med 2 citroner i stedet for lime og tilsæt 2 flækket vanillestængler hvor kornene er skrabet ud. Både stængler og korn skal ned i gryden ( Hvis du har en af de gode store/fede vanillestænger kan du sikkert nøjes med 1 )

Hyldeblomstsaft med mynte:

Følg ovenstående opskrift, men brug i stedet for lime, 2 citroner og så en håndfuld itu revet mynteblade,  uden stængler. Følg ellers fremgangsmåden ovenfor.


De første 3 opskrifter er inspireret fra vibeke  og de er lækre :o)

Med jordbær:

40 hyldeblomst skærme1,5 kg jordbær, renset vægt3 liter vand3 kg sukker1½ pose citronsyre (ca. 45-50 gram)2 citroner, økologiske el. ubehandledeevt. 1 spsk atamon hvis du ikke fryser saften ned, eller skyl flaskerne i spiritus.Klargør hyldeblomsterne ved at ryste dem forsigtigt fri for dyr og klip de groveste stilke af - de gør ikke noget imponerende overfor smagen, endelig ikke skyl dem da det meste af smagen sidder i det gule pollen. Sæt vandet over at koge. Rengør jordbær og mos dem. Jeg moser dem med en gaffel. Skær citronerne i skiver - fjern sten for kvaset kan nemlig bruges til marmelade.Når vandet koger tilsætter du sukkeret og citronsyren - det skal koge igen til det bliver klart. Derefter hældes det over jordbærmos, hyldeblomster og citron, rør det godt rundt, dæk det til og stil det på køl i 3-4 døgn. Rør evt. i det af og til.Når saften er færdig med at trække sies den igennem et rent klæde, evt. en ren stofble. Hvis man så gerne vil have den lidt tykkere, til en sirup, koger man den bare yderligere ind.

ca. 5 Liter saft

80 hyldeblomstskærme uden den grove del af stilken.3 citroner (økologiske eller ubehandlede), skåret i tynde skiver60 g citronsyre3 kg sukker3 l vandFlasker der er skoldede og skyllet med spiritus eller atamonKlargør hyldeblomsterne. Sæt vandet over at koge og kom sukker og citronsyre i når det koger. Hæld sukkervandet over blomsterne i en skål selvfølgelig. Lad det stå 4-5 døgn. Filtrer og kom i flasker eller i bøtter så kan det fryses ned.
Disse to ovenstående opskrifter er lånt fra Tante Grøn

Godtes hyldeblomstsaft med ingefær 

50-60 blomsterskærme2 liter vand1 kg sukker1 kg rørsukker3 økologiske citroner 40 g citronsyre6-8 cm ingefær i stykkerAtamon eller spiritus til flaskerne Skyl endelig ikke skærmene. Der sidder megen smag og sødme i blomsterstøvet. Ryst dyrene forsigtigt af og klip blomsterne fra stænglerne. Så tæt på blomsterne som muligt, for stænglerne kan godt give en bitter smag.  Skræl citronerne og skær dem i skiver. Kog vand og sukker op og skum det evt. lidt. Lad det køle et øjeblik (for ikke at ødelægge citronsyren) og hæld det over blomsterskærme, citronskiver, citronskræller, citronsyre og ingefær. Rør rundt og lad det hvile i 3-5 dage overdækket. Det hele filtreres igennem en sigte eller et klæde. Det skal selv løbe igennem - ikke noget med at masse og gnide. Jeg hældte det over i en gryde hvori der lå en stofble, da det hele var hældt over, hængte jeg stofbleen  op i et indendørs vasketøjsstativ, selvfølgelig henover gryden, og lod det stå og dryppe af.Hældes på flasker, der er skoldet og skyllet i Atamon eller spiritus eller fryses i fryseposer.

Denne opskrift er Godte's :o)

Hyldeblomst med ingefær og kanel:
Jeg lavede så en ekstra version af Godtes opskrift og tilføjede to kanelstænger også :o) Uh den smager dejligt som "Varm the" og lidt af jul :o)


Mørk hyldeblomstsaft.

Ca. 100 hyldeblomstskærme4-6 store økologiske citroner i ultratynde skiver500 gr brun farin500 gr muscovadosukker300 gr hvidt sukker4-6 tsk citronsyre3 liter kogende vandHyldeblomster, citronskiver, sukker og citronsyre blandes i en stor skål. Vandet hældes på og der røres til sukkret er opløst. Lad saften stå tildækket på køl i 4-5 dage. Sigt derefter saften og hæld den på flasker som fryses, eller kog den til sirup.

Hyldeblomstsirup: 

Hvis man starter med ca. 2 liter koncentrat i gryden ender man ud med en flaske med ca. 75 cl. sirup i, så det tager sin tid at koge vandet ud af siruppen. Det kan godt tage et par dage, hvis man slukker for gryden når man er på arbejde og om natten, men hvis man har tiden til det kan man selvfølgelig bare have gryden tændt hele tiden. Det kan være fristende at skrue godt op for varmen, for at få vandet til at fordampe lidt hurtigere, men pas på for sukkeret kan godt brænde på. Siruppen  kan bruges til ost eller på is, pandekager, vafler og i kager, men det smager også rigtig godt at bruge det som kaffesirup og hælde lidt i en cafe latte eller i en god kop friskbrygget sort kaffe. 

Hyldeblomstmarmelade: 

Tag de hyldeblomster og citroner, der bliver tilbage, når du sier hyldeblomstsaften. Hak blomster og citroner grundigt, inden du koger dem i en gryde med en lige så stor mængde rørsukker. Kog så længe, at citronerne bliver helt møre - jeg gav min portion en halv time, og der var sukkeret næsten karamelliseret. Hæld det på et skoldet glas og stil det køligt - kan bruges på ost eller i kager.
De ovenstående opskrifter er fundet inde på Annes blog 

Jeg glemte selvfølgelig at tage billede af det færdige resultat :o)

1 kommentar:

  1. Tak fot inspiration, det her er en side jeg vil vende tilbage til!
    mvh Monica

    SvarSlet

Jeg vil så gerne høre hvad du har at sige :o)